Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Μαυροβιρός


  Αρτηρίες καθάριων υδάτων που αναβλύζουν απ τα σπλάχνα των βουνών,  με μια αέναη κίνηση που προσφέρει Πνοή, Ζώη  στον Τόπο και στους σκληροτράχηλους κατοίκους της Γης των Θεσπρωτών.
 Ροές που  υπακούοντας πιστά τις βουλές (νόμους ) της Μητέρας Φύσης  παραμερίζουν βουνά, σμιλεύουν βράχους σχηματίζοντας φαράγγια, ρεματιές. Κάπου εκεί Γη, Ύδωρ, Μύθος ανακατεύονται, στροβιλίζονται και σχηματίζουν της βίρες, τις “κολυμπήθρες” των Νυμφών και των Νεράιδων. 
 Σε μια τέτοια  βίρα  θέλησα να βρεθώ, δίπλα στο Κρυονέρι (Λίμποβο), αναλαμβάνοντας και μια αποστολή σαν αλαφροΐσκιωτος πιστός, ακόλουθος των πνευμάτων του νερού. Στο Μαυροβιρό λοιπόν να ξορκίσω…. μια φήμη…..
Όπου και να ρωτούσα για το όνομά του ε ξωτικού αυτού μέρους έπεφτα πάνω σε ένα κακό…..μαύρο μαντάτο, που πότιζε αυτό τον τόπο.
.......Εκεί μέσα είχε χαθεί ζωή και η θλίψη έντυνε με μαύρα αυτή την βίρα!!!.....
Υποψιαζόμουν όμως ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί….και δεν είναι άλλο από τις φοβέρες που ξεστόμιζαν οι γυναίκες του Λιμπόβου για να φοβερίσουν τα βλαστάρια τους!!! Μάνες που σκιάζονταν να πάνε τα παιδιά τους να κολυμπήσουν στα νερά, μη τυχόν τα χάσουν !!! Περισσότερο μη κανένα τους Νεραιδοφιληθεί, μη Νύμφες τα πάρουν στην δροσερή αγκαλιά τους….Ξωτικά τα σύρουν σε τρελό χορό μέσα στα κρυστάλλινα νερά.
 Εκεί βάδισα λοιπόν λίγο πριν την είσοδο του Χωριού, πήρα την στράτα για τον Μαυροβιρό. Στάθηκα πλάι, του ιδίοις όμμασι να καταλάβω… την δόλια μάνα φυσικά, που μπρος σε αυτή την ομορφιά, το νερό, το φως, τον ήχο φοβόταν για το παιδί της. Περισσότερο όμως να απολαύσω με το δικό μου βλαστάρι!!! αυτήν παραδεισένια ομορφιά, να τον μυήσω και αυτόν σε αυτές τις ομορφιές, στα μέρη που γεννιούνται οι Μύθοι οι Νεράιδες οι Νύμφες...εκεί που αναβλύζει το Όνειρο, αναδύεται η Ομορφιά, αντηχεί  η Ηρεμία που σου προσφέρει η Φύση.
Μαυροβιρός το όνομα του, επίγειος παράδεισος η τοποθεσία του, και μια κολυμπήθρα μύησης στις άγνωστες Ομορφιές της Θεσπρωτίας για όλους εσάς που θέλετε να βρεθείτε εκεί.   


Πληροφορίες μετάβασης:
Οι Βίρες της Μύησης
Η μύηση Με την ευκαιρία επισκεφτείτε το χωριό του Καλόγερου Σαμουήλ…. το Κρυονέρι (Λίμποβο), και το Λαογραφικό του Μουσείο… περπατήστε μέχρι το παλαιό νερόμυλο και δροσιστείτε στον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι του… 
6 σχόλια:

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Πολύ Σοφία!! Δεν βλέπω την ώρα και την στιγμή που θα πάω να βουτήξω !!

   Διαγραφή
 2. Υπέροχος τόπος και πιο υπέροχες οι φωτογραφίες και όλη η δουλειά της ενημέρωσης-ξενάγησης σου. Ευχαριστούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραία παρουσίαση!!! Συγχαρητήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απίστευτες φωτογραφίες! Ομορφη πατρίδα! Ευχαριστούμε για την αποκάλυψη του... μυστικού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή