Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

"Ω ξείν' αγγέλλειν..."




 Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα ήθελα να αναφερθώ στους πεσόντες  άλλα με μια έμμεση προσέγγιση.  Αρχές Ιουνίου σε μια εκδρομή στην Φωκίδα και την Φθιώτιδα έξω από τη Γραβιά ξαφνικά μου κίνησε την περιέργεια ένα μνημείο δίπλα στον δρόμο. Ένα Βρετανικό Κοιμητήριο για τους Πεσόντες στον Α Παγκόσμιο  Πόλεμο. (Η Περιοχή χρησιμοποιήθηκε σαν Νοσοκομειακός σταθμός εκείνη την Περίοδο 1914 - 1918).
Καθώς διάβαζα τις πλακέτες τον νεκρών στρατιωτών από μέσα λες και έβγαινε ένας ψίθυρος, μια φράση γνωστή στα πέρατα των πεδίων των μαχών όλου του κόσμου.

Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι

  Πραγματικά ζήλεψα με το γεγονός, πόσο προσεγμένο και περιποιημένο είναι το μνημείο και ευχήθηκα και τα δικά μας παλικάρια να τυγχάνουν τις ίδιας  φροντίδας στις ανάλογες “Θερμοπύλες”,  ποτίζοντας  το χώμα που τους σκεπάζει  με  την τελευταία ρανίδα του  αίματός τους. Πιστοί στο ….. "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι".

Επισπευτείτε το Site  εδώ για να δείτε πόσο αξία και τιμή δίνουν κάποιες χώρες στους Στρατιώτες τους, πεσόντες για το Καθήκον την Πατρίδα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου