Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Τα Σύβοτα και η Μαγεύτρα…..Κίρκη!!!!
  Θα αναρωτηθείτε  πως μπλέκεται ο Οδυσσέας και οι περιπλανήσεις του με τα Σύβοτα!!! Εξηγούμε…

"Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον..."

…και θα προσπαθήσω για λίγο  να “υφάνω” Μυθό….Πραγματικότητα, Λόγο και Εικόνα.
  Στις ραψωδίες όπου αναφερόταν η συνάντηση του Οδυσσέα με γυναίκα (βλέπε Κίρκη), πίσω από τάχα μάχες, νόστο , δολοπλοκίες, εξαναγκασμούς υπήρχε…. η ΟΜΟΡΦΙΑ.
Μια θηλυκή ομορφιά σαγήνευε στο τέλος τον ήρωα και πάντα αυτός «υπέκυπτε»…γινόταν σύντροφος, εραστής και  σύζυγος. Άλλωστε τελικά ο έρωτας δεν είναι ανίκητος στην μάχη; Θηλυκή Ομορφιά …Η παραλία, Η θάλασσα, Η μέρα και Η νύχτα και στο νου σας πάντα Η αγάπη του Οδυσσέα για καθετί Θηλυκό. Να γιατί τα Σύβοτα είναι η Κίρκη η νύμφη  …η Μαγεύτρα;
Σύβοτα (ονομασία από το  συς = γουρούνι και το ρήμα βόσκω ή το ρήμα βαίνω). Αρχίζουν από το Ακρωτήρι Γουρούνι και το διπλανό Χοιρονήσι και από κει και πέρα.... μαγεύεσαι από τις πρώτες κιόλας  παραλίες. Σιγά σιγά σε ξελογιάζει το σώμα της Κίρκης που αποτελείτε από μικρά καταπράσινα νησάκια. Άγιος Νικόλας, Μαυρονόρος (Μουρτος), Μπέλλα Βράκα, Μουρτεμένο, τα κομμάτια του κορμιού της που λικνίζονται στον ρυθμό των κυμάτων του Ιονίου  …νησιά  που σε σαγηνεύουν με τις ονειρεμένες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά τους και ….τελικά μήπως είναι αυτά τα κομμάτια γης …οι εραστές αλλοτινών καιρών  που μεταμόρφωσε η Κίρκη ;
  Και αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί, περπατήστε λίγο στο λιμανάκι του χωριού, στα ταβερνάκια απολαύστε τις λιχουδιές «της» και σαν έρθει το απόγιομο σταθείτε  εκεί μπροστά στην προκυμαία …..τέτοια ώρα ο πατέρας της Νύμφης Κίρκης θα σας μαγέψει με το πιο πολύχρωμο μαγικό φίλτρο. Γιατί ο Ήλιος καθώς βαδίζει προς τον θρόνο του, αποχαιρετά την κόρη του με ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου.
Όπως και να ‘χει, δήλωνα, δηλώνω και θα δηλώνω Μαγεμένος με τα Σύβοτα, Παντοτινός Εραστής της Κίρκης  όπου σαν Πολυμήχανος Κανένας με το  πλεούμενο του χρόνια τώρα  απολαμβάνει το κορμί της!!!!. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου