Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Καταρράκτες Κρέμαση


  Αρμόνια, είναι η λέξη που διάλεξα για να ξεκινήσω αυτήν τη περιήγηση. Η αρμονία του τοπίου, της φύσης μα και το δέσιμο του ανθρώπου με όλα αυτά. Αρμονία χρωμάτων, του πράσινου που σμίγει με το μπλε. Όλα αυτά τα συναντάς στην Βόρεια Εύβοια, πότε δίπλα στα βότσαλα των δαντελένιων ακτών, πότε στις άκρες γης,  των κορυφών, λίγο πριν φτάσουν το μπλε του ουρανού. Και ανάμεσα απ αυτά, οι αποχρώσεις του πράσινού ανακατεμένες με πινελιές πολύχρωμων ανθών.
 Για κάποιον που θα αντικρίσει για πρώτη φορά το πράσινο της Βόρειας Εύβοιας κάπου θα ψάξει και τα ποτάμια τροφοδότες αυτής της ομορφιάς . Και ένα από τα μυστικά αυτού του τόπου είναι ότι ο επισκέπτης δεν θα βρεθεί δίπλα από κανένα μεγάλο ποταμό, εδώ το νερό είναι διάσπαρτο παντού, διαχέεται ανάμεσα στα δάση, τις κοιλάδες με τα πανύψηλα πλατάνια. Η γοητεία λοιπόν για έναν περιηγητή είναι να ανακαλύψει αυτές τις  μικρές υδάτινες  αρτηρίες ομορφιάς  και όταν τα καταφέρει η κάθε μια απ αυτές έχει να του προσφέρει κάτι υπέροχο.  Ένα ακόμα  καλά κρυμμένο μυστικό, τους καταρράκτες, τις απότομες ροές γαλαζοπράσινου Μία από αυτές αναζήτησα  και εγώ πριν λίγες μέρες ξεκινώντας απ το χωριό Μηλιές . Από αυτό το σημείο είναι  που  αρχίζει και το δέσιμο του ανθρώπου με τη Φύση , πρώτα μέσα στο χωριό συνειδητοποιώντας ποσό ωραία τα σπίτια, ο οικισμός δένουν με το καταπράσινο τοπίο μα και πιο κάτω ακολουθώντας τις πινακίδες   του μονοπατιού, όταν  θα βρεθείς  μέσα σε ένα  υπέροχο πευκοδάσος.  Δάσος που κάθε τόσο παραμερίζει, σχηματίζοντας ανοίγματα -  χωράφια,  στρώματα πράσινου και λουλουδιών και από πάνω τους ταξιδιάρικα σύννεφα να πλέουν  στο μπλε του ουρανού…. ο τι σας έλεγα για την Αρμονία ταιριάξε τα και με την λέξη Γαλήνη….
  Κατεβαίνοντας πιο χαμηλά ανάμεσα στο θρόισμα των δέντρων και τα κελαιδίσματα, θα αρχίσει πια να σε καλεί το γάργαρο νερό. Κάλεσμα, προορισμός και κάπου εκεί δίπλα στο ρέμα  αρχίζει το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής.  Τώρα πια μην διστάσεις, περπάτησε στις  όχθες μα και μέσα στο ρέμα. Ανάμεσα στα βράχια απόλαυσε το κάθε βήμα -  βούτηγμα στα κρυστάλλινα νερά.  Τράβα αντίθετα τον ρου και λίγο πιο πάνω σε μια στροφή των βράχων θα αντικρίσεις και  θα βρεθείς  κάτω από το λόγο που σε έφερε εδώ, σε  μια από τις πηγές  ομορφιάς  αυτού  του τόπου.
Οι Καταρράκτες  Κρέμαση ή αλλιώς… πως το Μπλε του Ουρανού κατρακυλά -  ξεχύνεται, συναντά την Γη και μαζί γεννούν τα γαλαζοπράσινα νερά που σαν μικρές αρτηρίες  αναζωογονούν την ομορφιά της Βόρειας  Εύβοιας αλλά κυρίως  την Ψυχή σου.

Η διαδρομή καταχωριμένη στον ιστότοπο WikilLoc  (Link)

Powered by Wikiloc










Αγνάντι στο χωριό Αγδίνες
  ....ανοίγματα -  χωράφια,  στρώματα πράσινου και λουλουδιών και από πάνω τους ταξιδιάρικα σύννεφα να πλέουν  στο μπλε του ουρανού…..




........τα γαλαζοπράσινα νερά που σαν μικρές αρτηρίες  αναζωογονούν την ομορφιά της Βόρειας  Εύβοιας αλλά κυρίως  την Ψυχή σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου