Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού - Βόθνες)




Με αυτή την χροιά του νερού που κυλά γεννήθηκα. Με το κελάρυσμα του πορεύτηκα, μεγάλωσα.
Κοντά μισό αιώνα κυλά μέσα μου, κατακλύζει και την πιο μικρή κοιλότητα της ψυχής μου. Το νερό  που σαν Θάλασσα πάνω της περιπλανιέται ο κάθε ανήσυχος Οδυσσέας, που σαν ποτάμι οι ταξιδευτές το ακολουθούν, πότε αφήνοντάς να τους παρασύρει, πότε πηγαίνοντας κόντρα στο ρέμα του, ψάχνοντάς την πηγή, την αρχή, το νόημα.
Πλάι στο νερό ξεκίνησε κι αυτό το ταξίδι. Στα νερά του Ιονίου, πλάι στον παφλασμό της θάλασσας, Ένα ταξίδι ζωής, μια αναζήτηση  της πηγής που γεννά αυτά τα καταγάλανα νερά  νοτισμένα με την ομορφιά του σμαραγδιού
Στα χνάρια του κελαρύσματος και άφησα τις δαντελένιες ακτές του Ιονίο με πυξίδα τις ιστορίες αυτού του τόπου μα και τα λόγια αυτών που είχαν την τύχη να ζήσουν εδώ, τότε που άνθρωπος και φύση ήταν ένα. Λέξεις και Λόγια που εδώ και καιρό έχουμε σταματήσει να μελετάμε και να ακούμε.
Κάπως έτσι έφτασα στην πηγή, στο σημείο που το νερό βγαίνει απ’ τα σπλάχνα της Φύσης χαρίζει ζωή στην πλάση, και που σε αυτά τα μέρη οι ντόπιοι του δίνουν παρά μόνο ένα όνομα, το λένε…. Μάνα. Η Μάνα Νερού στα Στενά που σχηματίζουν βουνά του Λάγγαρη και Βελαντίλας.
Μια από τις Μανές της Θεσπρωτικής Γης θα συναντήσετε εδώ. Νερό που αναβλύζει στις πλαγιές του βουνού μέσα από τις ρίζες των αγέρωχων πλατάνων Μα αυτή η Μάνα έχει να προσφέρει άλλον ένα σμαραγδένιο παράδεισο κρυμμένο μες στον κόρφο της, της Βόθνες.
Σας είπα για το ταξίδι στο νερό, άλλοτε ακολουθώντας την ορμή του, άλλοτε πηγαίνοντάς του κόντρα. Ακολούθησα και τις δυο τις ρότες …Πρώτα η λαχτάρα του νόστου και η αναζήτηση της πηγής με έφερε να ανταμώσω την Μάνα, να υποκλιθώ εμπρός της.
 Στον δρόμο από το συνοικισμό Δάφνη (Τζούμα) προς το Κοκκινολιθάρι εκεί που αρχίζει το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας), κατηφόρισα προς τα κάτω ακολουθώντας πάντα τον ήχο του νερού. Αντάμωσα τον Νερόμυλο του Μπαλαούρα και απο  την όχθη του ρέματος, μπήκα σε ένα τόπο που, καθώς προχωρούσα  πλάι και μέσα στο νερό υπό την σκέπη μεγάλων πλατάνων, το μόνο που ψέλλιζα εκστασιασμένος ήταν η λέξη  …παράδεισος. Αλλώστε από ένα τέτοιο μέρος   πρεπει να έρχονται αυτά τα νερά, το  επιβεβαιώνει κι ο δυνατός τους ήχος που πιστά ακολούθησα με την ψυχή και τώρα έχει κατακλύσει όλες μου τις αισθήσεις. Λίγες δεκάδες μέτρα και έφτασα στην  Αγκαλιά της Μάνας του Νερού Εδώ στο μοναδικό θέαμα των υδάτων που να αναβλύζουν, κατακλύζοντας  την βραχώδη πλαγιά ανάμεσα από τις ρίζες των πλατάνων

 Ναι εδώ γεννιέται η κρυστάλλινη καθαρότητα, ξεχύνεται για να γίνει η μαγιά για την Ομορφιά του Ιονίου. Μα  η Μάνα εδώ με την χροιά του γάργαρου νερού με  παρότρυνε, μου “είπε”….. ένας προορισμός όπως αυτός είναι απλώς μια όμορφη αρχή για το ταξίδι που ακολουθεί  
Την συμβουλή της ακολούθησα, και συνέχισα κόντρα στο ρεύμα. Εκει πιο ψηλά με περίμεναν οι Βόθνες, μια σειρά από βίρες, μικρές πισίνες σμαραγδένιων νερών που σχηματίζονται από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Κολυμπήθρες, που βουτώντας μέσα ένιωσα το νερό  να διαπερνά  κάθε πόρο του  κορμιού και  να ξεπλένει από μέσα μου το άγχος της «λιπαρής» καθημερινότητας.
  Μα κάθε ταξίδι εάν θέλει να τιμά το όνομά του έχει και τις δυσκολίες του. Υπάρχουν κάποια σημεία που με δυσκολία προσπέλασα στην διαδρομή και θέλω να ακούσετε την συμβουλή μου. Βαδίστε όσο μπορείτε σε αυτόν το επίγειο παράδεισο και μην απογοητευτείτε εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Για όποιον θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση στις Βόθνες και από την ανατολική είσοδο των στενών του Λάγγαρη
 Κατεβαίνοντας από το xωριό της Κεραμίτσας θα αρχίσετε την διαδρομή στα Στενά από το το Γεφύρι του Γιωρ Τόλη που ένωνε το μονοπάτι από τα Αχούρια Μαλουνιού με το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας). Απο εδώ ξεκινά το ταξίδι ακολουθώντας τις ροές του νερού που θα σας οδηγήσουν στις Βόθνες Και αν την προηγούμενη φορά γνωρίσατε τις βίρες αυτές σαν ένα είδος εξαγνισμού, κάθαρσης, από αυτή την μεριά βουτήξτε, χαρείτε, νιώστε ξανά παιδιά.  Λουστείτε με την αθωότητα, την ανεμελιά. Ελευθερώστε όλη την νιότη σας και αφήστε το γέλιο να αντηχήσει σε πλαγιές των Στενών του Λάγγαρη
Κάντε   κάθε βίρα και μια βουτιά ενός  παιδιού που γυρίζιει πίσω στον χρόνο, μέχρι να φτάσετε στην ομορφότερη βίρα που θα συναντήσετε στις Βόθνες. Παίρνω το θάρρος να την ονομάσω Βίρα της Εδέμ γιατί έτσι μόνο μπορείς να αποδόσεις την τελειότητα που σχηματίζεται από το νερό καθώς ξεχύνεται από τρείς παράλληλους καταρράκτες για να σχηματίσει την σμαραγδένια κοιλότητα τις βίρας.
 Εδώ βρίσκεται  και η πεμπτουσία του ταξιδιού…πάρτε το  θάρρος  που έχετε αποκτήσει φτάνοντας εδώ, σκαρφαλώστε στο βράχο που είναι αντίκρυ από τους καταρράκτες και ……. Βουτήξτε!! Για λίγο εκεί κάτω από την επιφάνεια του νερού θα νιώσετε μια παράξενη γαλήνη, μια οικειότητα ανάμικτη με λίγο φόβο για το άγνωστο Είναι αυτό που έχουμε νιώσει όλοι…. η αρχή, ο ήχος του νερου και η στιγμή της ανάδυσης όπως τότε που η Μητέρα σας, η δική σας Πηγή Νερού σας παρέδωσε στο φως της Ζωής..
  Αυτό είναι το ΤΑΞΙΔΙ….
 Οι Βόθνες η Μάνα Νερού, στα Στενά του Λάγγαρη ….η χροιά των νερών της Γης των Θεσπρωτών, οι ροές τις Ηπείρου που σας περιμένουν να επιστρέψετε να  αναγεννηθείτε μα κυρίως γνωρίζοντας τες να τις κρατήσετε μακριά από τα “βρώμικα” χέρια και τις ορέξεις κάποιων που εξισώνουν την ανάπτυξη και την ανάταση του τόπου και τον ανθρώπων, με το δικό τους κέρδος.
 Όσο για τον ταξιδευτή συλλέκτη στιγμών που εδώ και μερικά χρόνια επισκέπτεται αυτόν τον επίγειο παράδεισο, έχει διαλέξει ένα μοναδικό σημείο στο μέσο τις διαδρομής. Πάνω από τις βίρες υπάρχει ένα κοίλωμα στον βράχο, η γράβα της Καμάρας. 
Εκεί σκαρφαλώνει κάθε τόσο και θαρρεί πως   βρίσκεται σε ένα πελώριο κοχύλι,  αφουγκράζεται  τον ήχο του νερού που αντηχεί απ τα  μεγάλα τοιχώματα της γράβας. Ο παλμός της καρδιάς του συντονίζεται με το κελάρυσμα και το   ακολουθεί σε ένα “ταξίδι” από τις Βόθνες, στην Μάνα Νερού,   από τον Καλπακιώτη ποταμό στο Καλαμά μέχρι εκεί που η χροιά του νερού γίνει παφλασμός των καταγάλανων νερών  του Ιονίου νοτισμένων με την ομορφιά του σμαραγδιού.





Η Μελωδία  του Νερού

Ο Χάρτης του Νερού
(Η περιοχή Βόθνες, οι φυσικές πισίνες (Βίρες), που σχηματίζονται στα Στενά του Λάγγαρη.
Μπορεί να γίνει διάσχιση των στενών και απ’ τις δύο μεριές (Ανατολική και Δυτική) όμως υπάρχουν σημεία που απαιτούν να γίνει αναρρίχηση με την βοήθεια σχοινιών. Ενναλακτικά  από το δυτικό μονοπάτι θα μπορείτε να επισκεφτείτε την Μάνα Νερού και τις δύο πρώτες μεγάλες βίρες στις Βόθνες Ενώ από ανατολικά να φτάσετε εύκολα στις υπόλοιπες βίρες με σχετική ευκολία.
Ενναλακτική πρόσβαση παρέχει και το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας) που διασχίζει τα Στενα στην πλαγία του του βουνού Λάγγαρη.)




Το κάλεσμα του Νερού







Η Μάνα Νερού


















Προς τις Σμαραγδένιες Βόθνες












Διασχίζοντας τα Στενά του... Παραδείσου



Η Γράβα της Καμάρας





























Πορεία για την Παιδικότητα












Η Βίρα της Εδεμ











Οι Βόθνες της Ανεμελιάς















Με αυτή την χροιά του νερού που κυλά γεννήθηκα. 

Με το κελάρυσμα του πορεύτηκα, μεγάλωσα.


1 σχόλιο:

  1. Η απόσταση από την "ασφαλέστερη" διαδρομή (ανατολικη, αυτήν από το καλντερίμι του λαγγαρη) πόσο είναι περίπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή