Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Οι κρυμμένοι Θησαυροί της Θεσπρωτίας



  Με ένα “χάρτη” στο χέρι και φορτωμένος με όλα τα άλλα σύνεργα κίνησα πάλι για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ……. ανέβηκα στην Σκάλα του Ζοργιάννου, πλάι στο επιβλητικό απομεινάρι του πύργου στάθηκα. Αμέσως ξεκίνησα να βάζω τον εξοπλισμό στα σωστά σημεία και άρχισα να “σκάβω”…….Όχι δεν παραμέρισα καμία πέτρα, μήτε χώμα βγήκε απ’ την Θεσπρωτική Γη, μα ούτε καν έψαξα κάτω να ανακαλύψω άλλον ένα  θησαυρό  της. Η λάμψη του ήταν εκεί προς την ανατολή ανάμεσα στα σύννεφα. Τα πλούτη έρεαν μαζί με το Καλαμά κάτω απ΄ την Ντούλκα. H αμύθητη του αξία, τα χρώματα που ερχόταν απ’ την Δύση. “Ανεβαίνοντας” τον ποταμό μες στην αντάρα,  στην Σκάλα στεκόταν για λίγο σαν να ήταν αυτά τα πλεούμενα των αρχαίων χρόνων. Ξεφόρτωναν, μαζί με τα καλούδια της Ίριδας, μαντάτα μύθους και   ιστορίες και συνέχιζαν των “πλου” τους. Θα τα χάριζαν για άλλη μια μέρα σε όλο το ανέβασμα τους  στη ροή του ποταμού Θύαμη στην Θεσπρωτική Γη.

 Τόσα χρόνια κυνηγώ “θησαυρούς” και για άλλη μια φορά στάθηκα σε έναν από αυτούς και μην γελιέστε δεν πρόκειται λοιπόν για χρυσό, λύρες, πολύτιμα πετράδια. Οι θησαυροί της Θεσπρωτίας είναι οι άγνωστες πανέμορφες γωνιές της που τόσο πολύ και…. πολλοί αγνοούμε. Ξεχνάμε αυτά τα “πλούτη”  έχοντας τα βλέμματα μας χαμηλά εστιάζοντας στην απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας μας. Ας σηκώνουμε το βλέμμα μας ψηλά και γύρω μας, να μάθουμε τις ομορφιές του τόπου μας και την ιστορία που αναδύεται απ αυτές. Δεν θα μας εμποδίσει κανένα ξωτικό, θεριό ή φίδι, να τις βγάλουμε στο φως, να τις αναδείξουμε.

Υ.Σ. : Τα σύνεργα μου: μια φωτογραφική μηχανή προέκταση των ματιών και της ψυχής  και φυσικά η αγάπη για αυτόν τον Τόπο……
.
Όσο για το “χάρτη” μου  ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Μιχάλη Πασιάκο που όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώ. Από την κάθε του λέξη “κρέμομαι” για να ανακαλύψω ακόμα έναν κρυμμένο θησαυρό της Θεσπρωτίας.

…τις λέξεις κλειδιά αναζητήστε τες στο blog του Μιχάλη:  La Bastia















1 σχόλιο: